Dünyanın halen kullanılmakta olan en eski köprülerinden biri Cendere Köprüsü. Bu tarih mirası köprü tüm heybetiyle adını aldığı çay üzerinde duruyor. Roma Köprüsü veya Septimius Severus Köprüsü olarak da bilinen bu köprü Adıyaman gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken bir yer. Hadi gelin Cendere Köprüsü nerede, tarihi, özellikleri gibi bilmeniz gereken detaylara yakından bakalım.
Tarihi kemer; ana kemer ve tahliye kemeri olmak üzere 2 kemerden oluşuyor. Köprünün genişliği 7 metre, yüksekliği 30 metre ve uzunluğu ise 120 metre. Romalıların yaptığı 2. en geniş kemerli köprü olma özelliği taşıyor. Köprü düzdün kesme taştan yapılmış.
Cendere Köprüsü özellikleri içinde en dikkat çekici olanı ise harç kullanmadan yapılmış olması. Köprü her iki uçtan ortada birleşen rampa şeklinde inşa edilmiş. Burada doğal afetlere karşı dayanıklı olması amaçlanmış.
Köprü Adıyaman’da bulunuyor. Adıyaman’a 55 km mesafede, Eskikale olarak bilinen bir antik yerleşim bölgesinde yer alıyor. Kahta ve Sincik’i birbirine bağlıyor. Cendere Çayı’nın üstünde yer aldığından ötürü bu ismi almış.
Nasıl gidilir derseniz Kâhta ilçesinden Nemrut Dağına doğru giderken Karakuş Tümülüsü’nü geçin. Yaklaşık 10 Km sonra Sincik- Kocahisar yol ayrımında köprüyü göreceksiniz.